Uyutmayan Düşünceler
Yatağınıza uzanıyorsunuz ve o esnada düşünceler ses hızında kafanızdan akmaya başlıyor. Rahatlatıcı bir duş , bir bardak sıcak süt, koyunları saymak farklı şeyler düşünmeye çalışmak bu durumdan kurtulmanız için size destek olmaz. Uyku sorunu olmayanlar bile birtakım durumlarda endişeli ya da gerilimli hissedebilir işte o vakit zihinlerimiz bizlere rahat vermeyerek huzursuzluk yaratmak adına saldırmaya başlıyacaktır.
Ama endişelenmeyin, bu durumu aşabilmenin bir takım yolları var ;
Favtr.com ‘da düşüncelerinizi rahatlatmak ve daha süratli uykuya dalmanıza destek olabilecek bir takım ipucu ve püf noktalarını sizler için topladık ve umarız size yardımcı olacak başlıkları beğenirsiniz.
Zamana Odaklanın Geçmişi Düşünmeyin
Uykuya dalmamıza göz yummayan düşünceler genelde geçmişle ya da gelecekle bağlantılıdır . Ne olabileceği konusu ile ilgili endişeleniriz ya da geçmişte bir şeyler yapmaktan ya da yapmamaktan pişmanlık duyarız. yaşantınız sırasında şahit olduğunuz olayları geride bırakarak şimdiki zaman odaklanmaya çalışın. Geçmişi değiştiremesek de geleceği tahmin edemesek de, şimdiki an denetim edebileceğimiz bir şeydir ve bu odak değişikliği bizlere beynimizin gereksinim duyduğu rahatlamayı sağlamakta yardımcı olacaktır.
Cihazlardan uzaklaşın
Uyumadan ilkin telefonları, bilgisayarları ve tabletleri kullanmak , bilhassa sizi endişelendiren ya da beyninizi meşgul eden haberleri ya da öteki şeyleri okuyor ya da izliyorsanız, kaygı ve gerilim düzeyini artıracaktır . Ayrıca bu cihazlardan gelen sinyallar vücudunuzdaki melatonin üretimini yüksek derecede etkileyerek uykuya dalmayı zorlaştıracaktır

Dikkatini Dağıtmaya Çalış
Okumak, boyama kitabı kullanmak, müzik dinlemek, yürüyüşe çıkmak ya da yiyecek pişirmek gibi size İdeal sakinleştirici bir hobi ya da rahatlatıcı bir etkinlik deneyebilirsiniz .
Endişe Planı Kurmak
Alışverişe gitmek, dostlarınızla buluşmak ya da ev işleri yapmak için bir vakit planlıyoruz bu durum içinde , endişeleriniz için günde 20 ila 25 dakika planlamayı deneyebilirsiniz. Bu süre zarfında kendinizi sizi rahatsız eden düşüncelere ayırın ve büyük ihtimalle 4-5 saat aklınıza gelmeyecekler . Bu “endişe verici zaman” esnasında gerilimli düşüncelerinizi yazmayı denemekte avantajınıza olacaktır sizi endişelendiren problemi çözüme ulaştırmak için atabileceğiniz kolay adımları düşünün. Kalıcı olun ve daha iyi sonuçlar elde etmek için bu yöntemi rutininizin bir parçası haline getirmeye çalışın sorunla yüzleşmek çoğu zaman daha erken rahatlamınızı sağlar .
Koku Koklamak
Lavanta genelde aromaterapide gerilim atma, rehavet ve daha iyi uyku için kullanılan koku türüdür . Bir havlu ya da bez üstüne 2-3 damla damlatabilir ya da banyonuza yağ ekleyebilirsiniz. Uçucu yağlar alerjik reaksiyonlara neden olabildiği için bu işlemler sırasında çok dikkatli olmalısınız.
Gevşeyin
Bu tekniği yatağınızda kullanabilirsiniz. Ayak parmaklarından başa doğru hareket ederek kaslarınızı ayrı ayrı gerin ve ardından gevşetin . Bu egzersiz, gerilmiş kasları gevşetmenize destek olacak ve dikkatinizi rastgele aklınıza gelip sizi rahatsız eden düşüncelerden uzaklaştıracak, Zihninizi vücudunuzun bu bölümlerine odaklanmaya zorlayacaktır .
Uyumak İçin Zorlamayın
Yataka uyumak için kıvranıp durmak yerine , yataktan kalkın ve bir şeyler yapın. Biraz çay iç, kitap oku ya da oyun oyna uykun geldiği vakit yeniden yatmayı deneyebilirsin . Yatakta kalmak ve kendinizi uyumaya zorlamak beyninizin yatağı uykusuzluk ve endişelerle dolu bir araç simgesi olduğunu ilişkilendirerek odanızın uyumak için elverişli bir ortam olmadığını düşündürür.
Tv Kanallarını Dolaşın
Önce bütün cihazlarınızdan kurtulmanızı önerdiğimizi biliyoruz, fakat hiç bir şey destek olmazsa, en sevdiğiniz TV şovu beyninizin umutsuzca gereksinim duyduğu dikkat distribütör olarak çalışabilir . TV’nin yaymış olduğu ışık, telefonunuzdan gelen ışıktan gözlerinizden daha uzak olmasından uyku durumuna daha hazır hale gelmenize yardımcı bu sırada odanızın ışıkları kapalı olmalıdır diğer bir yöntem ise . gözlerimiz kapalıyken tv dinleyerek uyumaya çalışmaktır .
Nefes Hareketlerini Kontrol Edin
Nefes alış hızınız stresle bağlantılıdır ve gerilim sırasında kalplerimizin daha süratli atmasını sağlar ve soluk alma hızımızı artırır . Yavaş, derin soluk alma düşüncelerinizi sakinleştirmenize ve susturmanıza destek olabilir.
Bu ipuçlarının süratli uykuya dalmanıza destek olabileceğini umuyoruz.
Rahatsız Edici Düşüncelerden Nasıl Kurtulursun?
Daha Farklı Yöntemler için Rahatsız Edici Düşüncelerden Nasıl Kurtulursun? başlıklı video içeriğini izliyebilirsiniz.
Uyku Sorunu yaşadınız mı? Bunu yapınca hızlı uykuya dalmanıza destek olacak ipuçlarınız var ise paylaşır mısınız?