Favori Sağlık

Sakız Yutmak Zararlımı ?

Sakız Yutmak Zararlımı ? Sakız sindirebilir misin? Çocukken, yutulan bir sakızın midenizde yedi yıl kalacağını duymuş olabilirsiniz. bu bilgi çoğumuzu sakızı çiğnedikten sonra çöp kutusuna düzgün bir şekilde atmaya ikna etti.  sakız yutmak o kadar kötü mü? Sakız yuttuğunuzda gerçekte neler olduğunu Sizler İçin derlemeye çalıştık.

Sakızın Tarihçesi

İnsanlar Taş Devri’nden beri ağaçlardan elde edilen sakızları çiğniyorlar. Danimarka’da, Smithsonian dergisi tarafından açıklanan bilgide , iyi korunmuş bir DNA ile dolu 5700 yıllık bir huş katranı parçası bulundu . Eski Yunanlılar sakız ağaçlarının tatlı reçinesini çiğnediler. Yerli Amerikalılar ladin ağaçlarından reçine çiğnediler ve Avrupalı ​​kolonistler bu alışkanlığı aldı.  güneyde, eski Mayalar ve Aztekler sapodilla ağaçlarından özsuyu çiğniyordu.

İlk patentli sakız çubukları 1871’de ABD pazarlarına çıktı. doğal kauçuk gibi hasat edilen sapodilla özünden üretildiler. İkinci Dünya Savaşı sırasında, sakız ABD askeri rasyonlarına dahil edildi ve askerler popülaritesinin denizaşırı ülkelere yayılmasına yardımcı oldu. sonrasında, talebi karşılayacak kadar sapodilla ağacı kalmadı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kimyagerler, farklı sentetik kauçuk türleri olan sentetik polimerleri kullanarak yapay sakız bazları oluşturmayı öğrendiler. Günümüzde birçok sakız üreticisi, aynı zamanda iç lastikler, lastikler ve basketbol topları yapmak için kullanılan bütil kauçuğu kullanmaktadır. Birkaç şirket hala doğal özsu kullanıyor.

Kauçuksu sakız bazı tipik olarak esneklik için parafin mumu veya bitkisel yağ gibi yumuşatıcılarla karıştırılır. Ek bileşenler arasında doğal veya yapay tatlandırıcılar, nane veya meyve gibi tatlar, renkler, koruyucular ve belki bir şeker kaplama bulunur.

Sakız Yuttuğunuzda Ne Olur?

Sakız mayası dışında sakızın içindeki maddeler sindirim sistemi tarafından kolayca parçalanabilir. Kaldırımlara, okul sıralarına, insan saçına ve diş işlerine yapışan sakız tabanıdır. Peki bir parça yutarsanız ne olur? Sakız sindirebilir misin? Hayır ama yedi yıl midene de yapışmıyor. Patlamış mısır taneleri, karpuz tohumları, küçük kemik parçaları ve çiğ sebzelerin lifli tabanı gibi sindirilemeyen maddeler de dahil olmak üzere, yuttuğunuz her şeyle aynı yolu izler.

Yiyecekler gastrointestinal (GI) sisteme ağız yoluyla girer. Çiğneme, yiyecekleri mekanik olarak daha küçük parçalara ayırır ve tükürükteki enzimler, emilebilmeleri için molekülleri kimyasal olarak parçalama sürecini başlatır. Sakız da dahil olmak üzere yutulan her şey yemek borusuna girer ve mideye taşınır.

Mide, gıdaları asit ve sindirim enzimleriyle karıştırarak sıvı ve katı bir bulamaç haline gelir. Bu bulamaç daha sonra bakterilerin ve daha fazla enzimin katı materyali parçalamaya yardımcı olduğu ince bağırsağa akar. Besinler ince bağırsağın duvarlarından emilir. Kas kasılmaları, bulamacı yetişkinlerde yaklaşık 20 metre uzunluğunda olan ince bağırsakta hareket ettirir. Kalan her şey daha sonra kolon olarak da adlandırılan kalın bağırsağa aktarılır. Kalan malzeme atık olarak atılmak için uygun kıvama gelene kadar su kolon duvarlarından emilir. Bir parça sakız yutarsanız, genellikle birkaç gün içinde mide-bağırsak yolundan çıkar ve süreçten büyük ölçüde etkilenmez.

Sakızı Yuttumak?

En kötü şey nedir?

Bazen bir parça sakız yutmak genellikle önemli olmasa da, ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Sakızın yutulmaması gerektiğini anlayamayan küçük çocuklar için sakız, yemek borusunu tıkayabilen bozuk para veya küçük oyuncaklar gibi boğulma tehlikesidir. Bu maddeler yemek borusundan mideye ulaşırsa, dörtte birinden daha küçük herhangi bir şey genellikle GI yolundan geçecek ve atık olarak dışarı atılacaktır. Bununla birlikte, sindirilemeyen maddeler, GI yolunda normal olarak hareket edemeyecek kadar büyük olan bir bezoar oluşturmak üzere bir araya toplanabilir. Bu, sistemi tıkayabilir ve şiddetli karın ağrısı, kabızlık ve kusmaya neden olabilir. Bir bezoar cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilir.

Nadir olsa da, sakız yutmayı içeren bazı belgelenmiş tıbbi korku hikayeleri vardır. Pediatri dergisinde bir yayın düzenli olarak sakız yuttukları için mide-bağırsak tıkanıklığı çeken üç çocuk vakasını yayınladı. En küçük çocuk 1,5 yaşındaydı ve yemek borusunda büyük bir sakızla bir arada tutulan dört bozuk para içeren bir kitle vardı. Diğer iki vaka, bağırsak tıkanıklığı olan 4,5 yaşındaki çocukları içeriyordu. Bir çocuk iki yıldır kabızlık çekiyordu ve tuvalete gitmeye teşvik etmek için günde beş ila yedi kez sakız teklif edildi. Bu çocuk her zaman sakızı yutardı. Doktorlar, bu çocuğun rektumunda çoğunlukla sakızdan oluşan “şekerleme benzeri” bir kitle buldu ve çıkardı. Diğer 4,5 yaşındaki çocuk da düzenli olarak sakız yuttu ve “çok renkli bir sakız kütlesi” çıkarıldı.

Bu sadece küçük çocuklar için bir sorun değildir. yayınlanan farklı bir makalede 18 yaşındaki İsrailli bir kadın vakasında. yıllardır günde en az beş parça sakız çiğniyor ve yutuyordu ve mide ağrısıyla hastaneye başvurdu. Midesi, birçok aşamada çıkarılması gereken katı sakız ve gıda maddesi kütleleriyle doluydu.

Başlıklı yazımızı beğendiniz mi? İçeriği beğendiyseniz Yan tarafta bulunan paylaşım butonlarına tıklayarak arkadaşlarınızaSakız Yutmak Zararlımı ? konusunu paylaşarak keyifli bir makale okumalarını sağlayabilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu