Mavi Işık Gözlere Zarar Verir mi?
Mavi Işık Gözlere Zarar Verir mi? Modern dünyada, insanların iş, temel görevler, eğlence ve sosyal etkileşim için günlerinin büyük bir bölümünü ekranlara bakarak geçirmesi yaygındır. Bu ekranların çoğu, özellikle eski akkor ampullere ve doğal güneş ışığına kıyasla yüksek oranda mavi ışık yayan arkadan aydınlatmalı LED ekranlardır. İnsanlar bilgisayarlarda, tabletlerde ve cep telefonlarında – genellikle gözleri ekrandan sadece birkaç inç uzaktayken – çok fazla zaman harcadıklarından, bazı göz sağlığı uzmanları bunun kalıcı zarara yol açabileceğinden endişe ediyor.
Peki mavi ışık gözlerinize zarar verir mi? Mavi ışıklı gözlükler nasıl çalışır? Hadi keşfedelim.
Mavi Işık Nedir?
Görünür ışık elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır. Bu spektrum içerisinde radyo dalgaları en uzun dalga boyuna ve en az enerjiye sahip olup, onu en kısa dalga boyuna ve en fazla enerjiye sahip olan kızılötesi ışık, görünür ışık, ultraviyole ışık, X-ışınları ve gama ışınları izlemektedir. Görünür spektrum içinde, kırmızı ışık en uzun dalga boyuna ve en az enerjiye sahiptir, onu turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor takip eder. Son üç renk – mavi, çivit mavisi ve menekşe – genellikle “mavi” olarak gruplandırılır.
Gözde ışık önce korneadan, sonra mercekten geçerek arkadaki retinaya ulaşır. Retina, siyah beyaz (düşük ışık koşullarında gerekli olan) görüntüler üreten çubuk hücreler ve rengi algılamak için (yalnızca parlak ışık koşullarında mümkündür) koni hücreleri içerir. Kornea ve lens çoğu UV ışığını bloke eder ve retinaya ulaşmasını engeller. Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre UV ışığına aşırı maruz kalmanın korneaya zarar verdiği ve kar körlüğüne neden olduğu bilinmektedir . Ulusal Göz Enstitüsü’ne göre, bu maruz kalma lenste katarakt riskini de artırabilir.açıklar. Kaliteli camlara sahip güneş gözlükleri UV ışığının %99-100’ünü ve görünür ışığın %75-%90’ını engelleyebilir ve parlak güneş ışığı altındaki herkes için şiddetle tavsiye edilir.
Mavi ışık, UV ışığından biraz daha uzun dalga boylarına ve biraz daha az enerjiye sahip olmasına rağmen kornea veya lens tarafından engellenmez. Düz ekranlı cihazların çoğu, Molecular Vision dergisinin açıkladığı gibi beyaz görünen ışık üretmek için sarı bir fosforla (en yüksek emisyon ~ 580nm) birleştirilmiş mavi ışıklı bir LED (~450-470nm tepe emisyonu) kullanır . Bu renk dağılımı, doğal güneş ışığından çok farklıdır.
Mavi Işık Gözlerinize Zarar Verir mi?
Deneyler, mavi ışığın – görünür ışığın diğer dalga boylarından daha fazla – Petri kaplarında ve laboratuvar kemirgenlerinde retina hücrelerine zarar verebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bu deneyler, tipik bir ekranın üreteceğinden çok daha fazla olan mavi ışık seviyeleri ile yapılır. Örneğin, PLoS One’da yayınlanan 2018 tarihli bir araştırma, fareleri 7 gün boyunca günde 24 saat parlak beyaz ışığa (5.000 lüks) maruz bıraktı.
“Lux”, yüzey alanı başına bir ışık ölçümüdür. ThoughtCo’ya göre uzmanlar, oturma odaları için yaklaşık 300 lüks ve okuma alanları için 500 ila 800 lüks arasında tavsiye ediyor. Bir bilgisayar veya tablet tarafından sağlanan lüks, parlaklık ayarına ve kullanıcının gözlerine olan uzaklığa bağlıdır. Elemental’e göre , masaüstü bilgisayarlar 0,5 ile 37,8 lüks arasında herhangi bir yer sağlayabilir. Bu, 2018 PLoS One deneyinde ve benzer birçok deneyde kullanılan 5.000 lüksün çok altında. Ek bir referans noktası olarak, Engineering Toolbox’a göre güneş ışığı bulutlu bir günde yaklaşık 100 lüks ve çok parlak bir günde 10.000 lüksün üzerinde sağlayabilir . Bu nedenle güneş ışığı LED ekranlardan çok daha fazla mavi ışık sağlar.
Mavi ışıkla ilgili laboratuvar deneyleri aşırı olsa da, bazı sonuçlar endişe verici çünkü retinal hücre hasarı, yaşlı erişkinlerde görme kaybının önde gelen nedeni olan yaşa bağlı makula dejenerasyonunda görülene benzer.
Mavi Işık Gözlüğü Gerçekten Yararlı Mı?
Mavi Işık Gözlükleri Nasıl Çalışır?
2018 PLoS One deneyi, mavi ışığın %94’ünü bloke ederken diğer dalga boylarının geçmesine izin veren özel bir filtre kullandı. Daha tipik filtreler, mavi ışığın yalnızca %30-50’sini engeller ve ayrıca diğer dalga boylarını bir dereceye kadar engeller. Bu filtreler, UV ışığını engelleyen güneş gözlükleriyle aynı şekilde çalışır. Birçok şirket artık mavi ışığı engelleyen gözlükler ve mavi ışığı engellemek için dijital ekranların üzerine yerleştirilebilen filtreler sunuyor.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi, bilgisayar kullanımı için herhangi bir özel mavi ışık engelleyen gözlük önermemektedir. Bunun nedeni, mevcut kanıtların elektronik cihazların ürettiği mavi ışığın miktarının göze zarar verdiğini göstermemesidir. Ayrıca mavi ışığın birçok olumlu etkisi vardır. Uyanıklığı, hafızayı ve bilişsel işlevi artırır ve mevsimsel depresyonu tedavi eder.
Bununla birlikte, bazı insanlar, mavi ışığı engelleyen gözlüklerin, dijital cihazları uzun süre görüntülerken göz yorgunluğunu azaltabileceğini düşünüyor. Dijital göz yorgunluğu genellikle kuru, tahriş olmuş gözlere ve odaklanma güçlüğüne neden olur. Bu geçicidir ve genellikle 20/20/20 kuralı izlenerek önlenebilir: Her 20 dakikada bir bilgisayar başında geçirdikten sonra, 20 saniye boyunca yaklaşık 20 fit uzaktaki bir şeye odaklanın.
Son olarak, mavi ışığın uykuya neden olan melatonin hormonunun üretimini baskıladığı bilinmektedir. Birçok uzman, yatmadan en az 30 dakika önce dijital ekranları kapatmanızı önerir.
Mavi ışık, özellikle dünyamız daha dijital hale geldikçe etrafımızda. Ancak uygun önlemleri almak gözlerinizi korumanıza yardımcı olabilir.