Favori Sağlık

Karanfilin Faydaları

Endonezya’ya has yaprak dökmeyen karanfil ağacının açılmamış kokulu pembe çiçek tomurcuklarıdır. Onlar dünyanın en tanınmış baharatlarından biridir. Karanfil, eklendiği yiyeceklere verdikleri tatlı tadın yanı sıra tıbbi özellikleriyle de bilinir.

1. Bağışıklık sistemini güçlendirirler.

Karanfil, bağışıklık desteği için yiyebileceğimiz en iyi yemeklerden biridir, zira vücuttaki beyaz kan hücrelerinin miktarını artırarak enfeksiyonlarla savaşmamıza destek olur. Ve hepsi içerdikleri C vitamini vasıtası ile

2. Sindirimi iyileştirir.

Karanfil , hazım enzimlerinin salgılanmasını arttırdığı için hazım problemlerine çare olarak kullanmak mümkün . Ayrıca mide bulantısını azaltırlar. Karanfilin hazım sağlığını destekleyen ve kabızlığı önlemeye yardım eden lifle dolu olmasından bahsetmiyorum bile . Karanfil ile hazım problemlerini tedavi etmenin en iyi yolu, onları toz durumunda ya da bal ile kavrulmuş halde tüketmektir.

3. Diş ağrılarını hafifletebilirler.

Bu baharat bunun yanı sıra lokal anestezik özelliklere de haizdir . Diş ağrınız varsa, diş hekimine gidene kadar rahatsızlığı gidermek için rahatsız edici dişin üstüne bir karanfil koyun.

4. Sağlıklı bir karaciğere katkıda bulunurlar.

Karaciğer vücudumuzu detoksifiye etmekten ve aldığımız ilaçları metabolize etmekten sorumludur. Karanfil yağında bulunan öjenol , karaciğer fonksiyonunu iyileştirir .

5. Vücuttaki ağrı ve iltihabı azaltmaya destek olurlar.

Eugenol ilaveten karanfillere analjezik ve anti-inflamatuar özelliklerini verir. Bundan yararlanmanın bir yolu, bu baharatı baş ağrısı ilacı olarak kullanmaktır. Bunu 2 yoldan biriyle yapabilirsiniz: tüketin ya da topikal olarak kullanın. Tüketmeyi tercih ederseniz karanfil tozu ve kaya tuzunu bir bardak sütle karıştırıp baş ağrınızı dindirmek için içebilirsiniz. Topikal olarak kullanmak isterseniz, karanfilleri hindistancevizi yağına batırabilir ve rahatlamak için şakaklarınıza masaj yapabilirsiniz.

6. Kemikleriniz ve eklemleriniz için iyidirler.

Karanfil, kemik ve eklem sağlığını destekleyen flavonoidler, manganez ve öjenol gibi muayyen elementler içerir. Bu maddeler kemik yoğunluğunu arttırır , kemik dokusunun oluşumunda vazife alırlar ve sıhhatli mineralleri kemiklerimize taşırlar.

7. Antibakteriyel özelliklere sahiptirler.

Buenos Aires Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma, karanfilleri E. coli ve stafilokok gibi birtakım ciddi bakterilere karşı teste tabii olarak tuttu . Araştırma, karanfil yağının bu bakterileri gidermede etkili bulunduğunu gösterdi . Çay ağacı yağı, karanfil ve fesleğen ile meydana getirilen bir bitkisel gargara tarifi bile var. Belçika’daki KU Leuven Üniversitesi Periodontoloji Bölümü’ne göre , bu tabii gargara diş eti sağlığını iyileştirebilir ve yalnızca 21 gün kullanılmasının ardından ağızdaki bakteri ve plak miktarını azaltabilir.

8. Antioksidanlarla doludurlar.

9. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilirler.

Karanfil, şeker hastalığı gibi kan şekeri problemleri olan kişiler için mükemmeldir, zira vücutta insülin gibi davranırlar . Kanınızdaki fazla şekeri hücrelerinize aktarmaya, dengeyi tekrar sağlamaya ve kan şekerinizi denetim altında tutmaya destek olurlar.

10. Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatırlar.

Karanfilde bulunan öjenolün kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı tanınmaktadır . Bunun kan inceltici ilaçlarla fena reaksiyon verebileceğini unutmayın. Diyetinize daha çok karanfil eklemeye başlamadan ilkin doktorunuza danışmanız gerekir.

Daha fazla detay için KARANFİLİN FAYDALARI  isimli video içeriğini izleyebilirsiniz

Yemeklerinizde karanfil kullanıyor musunuz? Sağlığa faydalarını biliyor muydunuz?

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu