Favori Tavsiyeler

Kansere Ne Sebep Olur? Çürütülmüş En Popüler 8 Efsane

​Aşırı cep telefonu kullanımı, şeker tüketimi ve saç boyası kullanımı gibi bazı günlük eşyaların kullanımıyla ilgili kanser mitleri gereksiz endişelere yol açmıştır. Singapur Ulusal Kanser Merkezi (NCCS) gerçeği paylaşıyor ve popüler kanser mitlerini ortadan kaldırıyor.

 YAYGIN BİR YANILGI plastik kap kullanımının kanser kullanımını arttırdığı inancıdır. Ancak bu doğru ve yanlıştır.

Kanser çoğu insanda sıklıkla korku uyandırır ve kanseri çevreleyen çok sayıda efsane yardımcı olmaz. E-posta ve metin mesajları yoluyla dolaşan ve İnternette yayınlanan bu efsanelerin çoğu, yaygın olarak kullanılan öğelerin ortaya koyduğu kanser riskiyle ilgilidir.

SingHealth grubunun bir üyesi olan Singapur Ulusal Kanser Merkezi’ndeki ( NCCS) Radyasyon Onkolojisi Bölümü Kıdemli Danışmanı  Dr Faye Lynette Lim , yaygın kanser mitlerini ortadan kaldırıyor ve gerçekleri sunuyor.

8 Yaygın kanser mitleri ve yanılgıları

1. Efsane: Cep (cep) telefonlarının aşırı kullanımı beyin tümörüne ve cilt kanseri ve testis kanseri gibi belirli kanser türlerine neden olabilir.

Gerçek: Cep telefonları beyin tümörlerine veya kansere neden olmaz . Cep telefonları, hücresel kulelerden sinyal göndermek ve almak için radyo frekansı (RF) dalgalarını kullanır. Bu RF dalgaları, iyonlaştırıcı olmayan bir radyasyon şeklidir. Bu RF dalgalarının beyin tümörü veya kansere neden olabileceğini kanıtlayacak kesin bir kanıt yoktur.

Amerika Birleşik Devletleri’nde cep telefonlarının güvenliğini düzenleyen Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), “Yayınlanan çalışmaların çoğu, cep telefonundan radyo frekansına maruz kalma ile sağlık sorunları arasında bir ilişki gösteremedi” diyor.

2. Efsane: Plastik kapları mikrodalgada ısıtmak, kansere neden olan toksinlerin salınmasına neden olabilir.

Gerçek : ‘Mikrodalgaya uygun’ yazan tüm plastik kaplar, mikrodalga fırınınızda tamamen güvenlidir. Ancak, kap üzerindeki talimatlara uyulması önemlidir, örneğin kullanmadan önce kapağı çıkarın. Mikrodalgaya uygun olarak etiketlenmemiş plastik kaplar, eriyip kimyasalları yiyeceğinize sızdırabilecekleri için mikrodalgada kullanılmamalıdır .

Lütfen dikkat: Yoğurt, krem ​​peynir, mayonez ve fıstık ezmesi gibi yemeye hazır yiyecekler içeren plastik kaplar ve şişeler mikrodalgaya uygun değildir.

3. Efsane: Su depolamak için plastik şişe kullanmak veya dondurmak kansere neden olabilir. Tek kullanımlık su şişeleri DEHA adı verilen zararlı bir madde içerir ve tekrar kullanılması kansere neden olabilir.

Gerçek : Şişe iyi durumda olduğu ve bakteri üremesini önlemek için sabun ve su ile temizlenebildiği sürece suyu plastik şişelerde güvenle saklayabilirsiniz . Bu, iyi durumda oldukları sürece yeniden kullanılabilen tek kullanımlık plastik su şişeleri için de geçerlidir.

American Cancer Society’ye göre “DEHA, bu şişeleri yapmak için kullanılan plastiğin doğasında yok.” Plastik su şişelerini donduramayacağınızı gösteren hiçbir bilimsel kanıt da yoktur.

4. Efsane: Saçınızı boyamak için düzenli olarak saç boyası kullanmak meme kanseri, mesane kanseri, non-Hodgkin lenfoma ve lösemi riskinizi artırır.

Gerçek: Kişisel saç boyası kullanımı ile kanser arasındaki bağlantıya ilişkin bilimsel kanıtlar çoğunlukla yetersizdir . Kişisel saç boyası kullanımı ve mesane kanseri ile meme kanseri arasındaki bağlantı üzerine yapılan çoğu araştırma, artmış bir risk bulmamıştır. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, saç boyası ve diğer kimyasallara yüksek oranda maruz kalan kuaför ve berberlerin mesane kanseri riskini artırabileceğini düşündürmektedir.

Araştırma çalışmalarından elde edilen kesin kanıtların olmaması nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), saç boyası kullanımının “insanlar için kanserojenlik açısından sınıflandırılamaz” olduğunu düşünmektedir.

Düzenli bir saç boyası kullanıcısıysanız ve kanser riskiniz konusunda endişeleriniz varsa, saç boyası uygularken talimatlara dikkatlice uymanız iyi olur. Her zaman eldiven kullanın ve saç boyasını belirtilenden daha uzun süre tutmayın . Alternatif olarak yaygın olarak kullanılan yarı kalıcı ve kalıcı boyalar yerine bitki bazlı saç boyalarını kullanabilirsiniz.

5. Efsane: Yapay tatlandırıcılar kansere neden olabilir.

Gerçek: Yaygın olarak şeker ikamesi olarak kullanılan yapay tatlandırıcıların kullanımı güvenlidir . Sakarin, aspartam (NutraSweet and Equal), sukraloz (Splenda), asesülfam potasyum (Sweet One, Sunett) gibi bu yapay tatlandırıcıların güvenliği konusunda araştırmalar yapılmıştır ve bunların kanserle ilişkili olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur. insanlarda risk.

6. Efsane: Aşırı şeker tüketimi kanserinizi kötüleştirebilir.

Gerçek: Şeker yemek kanserinizi kötüleştirmez . Çalışmalar, şeker tüketimi ile kanser arasında herhangi bir bağlantı bulamamıştır, ancak yüksek şekerli bir diyet kilo alımına ve obeziteye neden olabilir. Obezite, kolon kanseri ( kolorektal kanser ) ve pankreas kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişme riskinin artmasıyla ilişkilidir .

7. Efsane: Terlemeyi önleyici ve deodorantların günlük kullanımı meme kanserine neden olabilir.

Gerçek : Antiperspiranlar ve deodorantlar her gün güvenle kullanılabilir ve meme kanserine neden olmazlar. Bu kişisel bakım ürünlerinde bulunan alüminyum ve parabenlerin cilt yoluyla veya koltuk altı tıraşı nedeniyle oluşan kesikler yoluyla emilerek meme kanserine neden olduğu yanlış bir inanıştır.

Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayınlanan, koltuk altı ter ürünlerinin kullanımı ve kanser üzerine yapılan bir araştırma, meme kanseri riski ile terlemeyi önleyici, deodorant kullanımı veya koltuk altı tıraşı arasında hiçbir bağlantı bulamadı.

8. Efsane: Sütyen giymek memenin lenfatik sistemini sıkıştırabilir ve toksinlerin birikmesine neden olarak meme kanserine yol açabilir.

Gerçek: Sütyen giymek tamamen güvenlidir . Sütyen kullanımı, sutyen tipi (balenli veya balensiz) veya ne kadar süreyle giyildiği ile meme kanseri riski arasında bağlantı kuracak hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından finanse edilen ve Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention dergisinde yayınlanan menopoz sonrası kadınlarla ilgili yeni bir meme kanseri çalışmasının yazarları, “Sonuçlarımız sutyen takmak ile artan meme kanseri arasındaki ilişkiyi desteklemedi. Menopoz sonrası kadınlar arasında risk.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu