Favori Eğitim

JavaScript ne için kullanılır?

JavaScript ne için kullanılır? 7 pratik JavaScript kullanımı

JavaScript’in neden bu kadar popüler ve çeşitliliğe sahip bir programlama dili olduğunu keşfederken, JavaScript’in en iyi kullanımlarından bazılarını öğrenin.

İnternette programlama ile uğraşmak istiyorsanız, o zaman JavaScript’te akıcılığın faydalı olacağından emin olabilirsiniz. HTML ve CSS ile birlikte, modern web sayfalarının çalışma şekli için temeldir ve ayrıca çok daha fazlasını yapabilir.

Bu yazıda, JavaScript’in bazı kullanımlarının yanı sıra neden bu kadar popüler ve çok yönlü bir programlama dili olduğuna daha yakından bakacağız.

JavaScript – temel bilgiler

JavaScript ile neler yapabileceğinizin ayrıntılarına girmeden önce, bazı temel noktaları sıralayalım. Bir programlama dili öğrenmeyi umuyorsanız, bu temel bilgiler, JavaScript’in neden mükemmel bir seçim olabileceğini anlamanıza yardımcı olabilir.  

JavaScript nedir?

JavaScript, Internet Explorer ve Netscape Navigator’ın en popüler tarayıcılar olduğu 90’ların başında ortaya çıktı. Brendan Eich adlı bir Netscape çalışanı, tarayıcının kullanıcıdan gelen komutlara yanıt vermesine izin verecek bir programlama dili geliştirdi. Buna LiveScript adını verdi.

Komut dosyası, o sırada öne çıkan bir başka popüler programlama dili olan Java’nın itibarını geri almak için yeniden adlandırıldı. Ancak, çalışması için ayrı bir özel eklentiye ihtiyacı vardı.

Peki, Java ve JavaScript arasındaki fark nedir? İkisi de çok teknik. Java, telefonlar, masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi istemci makinelerden çok sunucularda kullanılma eğilimindedir. JavaScript, Chrome veya Firefox gibi bir internet tarayıcısında çalıştırılır. Önemli olan, kafalarının karışmaması!

JavaScript neden bu kadar popüler?

TIOBE Dizini , Javascript’i PHP ve Visual Basic arasında yedinci en popüler programlama dili olarak gösteriyor. Python, C ve Java’dan biraz daha niş ama onu farklı kılan birkaç önemli avantaj sunuyor. Daha dikkate değer olanlardan birkaçını ele alalım.

  • Yüksek seviye. JavaScript, Python ve C gibi yüksek seviyeli bir dildir. Bu temel olarak, özellikle başka dillerde programlanmışlarsa, insanlar için okumanın kolay olduğu anlamına gelir.
  • Kurulmuş. JavaScript, otuz yıldan fazla bir süredir şu ya da bu biçimde ortalıkta dolaşıyor. Bu nedenle, yeni kullanıcıların takılıp kalabileceği pek çok kaynak ve mevcut birçok mevcut uzmanlık vardır.
  • Derleme yok. JavaScript, derlemeye gerek kalmadan yazılır yazılmaz çalıştırılabilir. Bu, çok daha hızlı prototip oluşturmaya ve açıkçası çok daha az tahrişe izin verir. 
  • çok yönlülük Yıllar boyunca JavaScript, gerektiğinde eklenebilen işlevlerin ‘kütüphaneleri’ sayesinde bir dizi ekstra özellik biriktirmiştir. Bu nedenle, JavaScript’i hemen hemen her şey için kullanabilirsiniz.
  • Daha düşük genel giderler. JavaScript iyi optimize edilmiştir, yani onunla oluşturduğunuz her şey, bir dizi farklı makinede sorunsuz çalışma eğiliminde olacaktır.
  • Birlikte çalışabilirlik Web sitesinin tamamını farklı bir programlama dilinde geliştirdiyseniz, JavaScript’e ek içerik eklemek genellikle sorun olmaz.

Neden JavaScript öğrenmelisiniz?

Ana hatlarıyla belirttiğimiz temel güçlü yönlerin yanı sıra, geliştiricilerin JavaScript’i benimsemeleri için kariyere dayalı iyi nedenler vardır.

  • İşverenler arasında yüksek talep görüyor. Bu nedenle, asla işsiz kalmayacaksınız.
  • Bu kazançlı. 2022’de Birleşik Krallık’ta, bir JavaScript geliştiricisinin ortalama yıllık maaşı 60.000 £ civarındaydı – bu, önceki yıllara göre bir artış. 
  • Kuruldu. Bu sadece öğrenciler için bol miktarda kaynak olduğu anlamına gelmez, aynı zamanda gelecek yıllarda iş güvenliğinden emin olabileceğiniz anlamına gelir.

Bazı JavaScript temelleri nelerdir?

Javascript bir avuç temel yapı taşı kullanır ve aşağıda yapabileceğiniz en önemli şeylerden bazılarını açıklayacağız.

  • JavaScript işlevi . Bir işlev, belirli bir görevi gerçekleştiren bir dizi ifadedir. Bunlar, kodunuzu temizlemenin ve fazlalığı önlemenin harika bir yoludur: Bir işlevi yalnızca bir kez tanımlayabilir ve gerektiğinde geri çağırabilirsiniz.
  • JavaScript dizisi . Diziler, programınıza listeler eklemenin ve ardından istediğiniz zaman bu listenin belirli öğelerini almanın kolay bir yoludur. Temeldirler ve onları çok kullanacaksınız! 
  • JavaScript haritası . ‘Harita’ yöntemi, dizileri yeniden düzenlemek için güçlü bir yol sağlar. Listenizin, genellikle yalnızca tek bir satırla başka bir listeye yazılmasına olanak tanır. 
  • JavaScript’i indirin . Dosyaları indirmek için JavaScript’i de kullanabilirsiniz; bu, harici verileri almaya çalışırken çok yararlıdır veya tarayıcıya kullanıcı adına bir dosya alması talimatını verir.

JavaScript web tasarımında nasıl kullanılır?

Programlama dillerine genel bakışımızda belirttiğimiz gibi , JavaScript genellikle bir web tarayıcısı söz konusu olduğunda kullanılır. Ancak nadiren tek başına kullanılır; daha çok HTML ve CSS’nin yanında bulunur. Üç dil birbirini iyi tamamlar ve bu nedenle en iyi sonuçları elde etmek için en azından hepsine biraz hakim olmak en iyisidir.

HTML nedir?

Köprü Metni Biçimlendirme Dili , internette çoğu web sitesini oluşturmak için kullanılan koddur. Bu bir programlama dili değil, öğeler adı verilen özel yapı taşlarının nasıl düzenleneceğine ilişkin bir dizi talimattır. HTML yapısı hakkında açık adımımızda onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz . Her öğe, HTML niteliklerini açma adımımızda daha ayrıntılı olarak açıklanan, nitelikler adı verilen özel alanlar kullanılarak değiştirilebilir .

CSS nedir?

Web tasarım seyahatlerinizde ‘CSS’ terimi ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu terim Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelir ve HTML ve JavaScript’in yanı sıra modern web’in çalışma şekli açısından çok önemlidir. Bir CSS belgesindeki bir yazı tipi ayarını değiştirmek, tüm bir web sitesini tek tek her sayfayla uğraşmaktan daha kolaydır.

HTML veya CSS ile başlamak istiyorsanız, tanıtımımız başlamak için harika bir yerdir . Web kodlamaya odaklanıyorsanız, Leeds Üniversitesi ve Kodlama Enstitüsü’nün sunduğu Web için Kodlamayı Öğrenin kursumuz da ilginizi çekebilir. 

JavaScript ne için kullanılır?

Javascript, web tarayıcılarını hiç içermeyen şeyler için kullanılabilir. Kullanmaya karar verebileceğiniz yerlerden bazılarına bir göz atalım.

1. Mobil Uygulamalar

Daha önce değindiğimiz bazı çerçeveler sayesinde, JavaScript geliştiricileri aynı temel beceri setini kullanarak hem iOS hem de Android için ürünler oluşturabilir. Android oyunları oluşturmak , hevesli geliştiricilerin başlamak için genellikle mükemmel bir yerdir.

2. Etkileşimli haritalar

Harita oluşturmaya gelince JavaScript mükemmeldir. Yakınlaştırılabilir ve verilen konumlar hakkında bilgilerle üst üste bindirilebilirler. JavaScript, gerçek dünyada olmayan konumların haritalarını oluşturmak için bile kullanılabilir!

3. Sanal gerçeklik

VR nispeten yeni ve heyecan verici bir alandır ve sınırları daha yeni keşfedilmeye başlanmıştır. Oyunculardan cerrahlara ve iç mimarlara kadar herkes tarafından kullanılıyor. JavaScript, VR ile çalışmanın güçlü bir yolunu sunar; nasıl olduğunu görmek isterseniz, Lancaster Üniversitesi’nden

4. Rezervasyon sistemleri

Belirli bir süre için bir masa ayırtmak için bir restoranda konuklara ihtiyacınız varsa, o zaman muhtemelen biraz JavaScript dağıtacaksınız.

Hatta bir restoranın interaktif bir planını sunarak hangi masaların hangi saatte açık olduğunu da gösterebilirsiniz. Aynı avantajlar sinemalar, tiyatrolar, tema parkları ve hemen hemen her cazibe merkezi için geçerlidir.

5. Oyunlar

JavaScript yardımıyla tarayıcı tabanlı oyunlar mümkündür. İki boyutlu oyunlar olmak zorunda bile değiller – hemen hemen her şey mümkün. Web tabanlı oyunlar veya herhangi bir yazılım geliştirme türü arıyorsanız, Yazılım Geliştirmenin Temelleri: Programlama Dilleri ve HTML konulu kursumuza göz atın . 

Oyun tasarımına daha odaklı bir bakış istiyorsanız, alternatif olarak Video Oyunu Tasarım ve Geliştirme’yi veya Raspberry Pi Vakfı’nın Kendi Macera Oyununuzu Yaratın’ı düşünebilirsiniz .

6. Animasyonlar

Hareket etmek için görsel öğelere ihtiyacınız varsa, Javascript bunu yapmanıza yardımcı olacaktır. Javascript animasyonları çok hafiftir ve görüntüleme cihazına uyması için ince ayar yapılabilir. Animasyonlar ayrıca etkileşimli ve sonsuz yakınlaştırılabilir olabilir.

7. Veri görselleştirme

Python hakkındaki makalemizde, Python’un süslü tabloları ve grafikleri görüntülemek için ne kadar harika olduğundan bahsetmiştik. Aynısı JavaScript için de geçerlidir. Göstermek istediğiniz çok fazla veriniz varsa, JavaScript bunu aktarmanın sayısız yolunu sunar.

Genel olarak Veri Görselleştirme hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Python ile Veri Görselleştirme: Matplotlib ve Görsel Analiz ve Python ile Veri Görselleştirme: Bokeh ve Gelişmiş Düzenler dahil olmak üzere her seviyeye uygun kurslarımız var .

JavaScript ile nasıl programlanır

Burada JavaScript’in ayrıntılarına girmeyeceğiz. Yapacağımız şey, ne kadar hızlı ilerleme bekleyebileceğiniz ve bunu çok daha hızlı gerçekleştirmek için neler yapabileceğiniz konusunda size bir fikir vermek.

JavaScript’i öğrenmek ne kadar sürer?

Web Geliştirmeye Giriş bölümümüz , olası web sitesi oluşturucular için harika bir başlangıç ​​noktası sağlar ve Javascript’i kapsamlı bir şekilde kullanır. Haftada yaklaşık iki saatlik çalışma ile üç hafta sonra işiniz bitmiş olacak. Tabii ki, ne kadar çok zaman ayırmaya istekli olursanız ve ne kadar sık ​​taahhütte bulunursanız, sonuçlarınız o kadar iyi olacaktır.

Koşmadan önce yürümeye başlamak en iyisidir. Dilin nasıl çalıştığının temel mekaniğine aşina olana kadar çerçeveler hakkında endişelenmeyin. MeteorJS gibi çerçeveler ek özellikler ve işlevler sağlarken, uzmanlaşmıştır ve sık sık değişmeye eğilimlidir.

Temel bilgileri biliyorsanız, JavaScript’i nasıl kullanacağınızı da bilirsiniz ve çerçevelerde yapılan değişiklikler ne olursa olsun onu bilmeye devam edersiniz.

Bir programlama kursu ile öğrenebilir miyim?

Kendi kendinize JavaScript öğretmek mümkündür. Ancak uzman eğitiminin yardımıyla oraya daha hızlı varacaksınız. Her amatör programcı, geriye dönüp bakıldığında oldukça basit olan bir soruna çözüm bulmak için ekrana bakarak saatler harcadıklarının öyküsünü size anlatabilir.

Rehberli öğrenme, bu sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olacak ve dili öğrenme sürecini çok daha eğlenceli hale getirecektir.

Zaten biraz bilginiz varsa ve JavaScript çerçevelerinin gücünden yararlanmak istiyorsanız Michigan Üniversitesi’nden (Django bir Python web çerçevesidir) Django’da JavaScript, jQuery ve JSON Kullanımı konulu bu kursa bakabilirsiniz.

Tam yığın bir JavaScript kursu ne kadar sürer?

Full-stack geliştirici, bir web sitesinin ön yüzünün yanı sıra arka ucuyla da çalışabilen kişidir. Bu tipik olarak bir dizi dilde uzmanlaşmak (veya en azından bu dillerle uğraşmak) anlamına gelir. Javascript’in çok çeşitli uygulamalarla başa çıkabileceği göz önüne alındığında, başka bir şey öğrenmeden tam yığın geliştirici olabileceğinizi varsayabilirsiniz. 

Bununla birlikte, pratikte, yetkin bir tam yığın geliştirici, bir dizi farklı dile aşinadır. Bu şekilde, uygun becerileri her türlü göreve getirebileceksiniz. Bu durumda, Raspberry Pi Vakfı tarafından Web Geliştirmeye Giriş gibi web geliştirmeyi bir bütün olarak ele alan kurslara bakmak en iyisidir .

JavaScript ne için kullanılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu