Dünya Benzeri Gezegenler
Dünya Benzeri Gezegenler Güneş sistemimizin dışında gezegenlerin olup olmadığını bilmediğimiz bir zaman olduğunu hatırlamak zor. Bilim adamları, diğer yıldızların dünyaları barındırdığından oldukça emindiler, ancak onları nasıl bulacağımıza dair hiçbir fikrimiz yoktu. Sonra 1992’de NASA ilkini buldu ve o zamandan beri Dünya benzeri gezegenleri arıyoruz.
NASA bugüne kadar 5.000 ötegezegenin varlığını doğruladı , ancak bu noktada galaksimizin muhtemelen bundan çok daha fazlasını barındırdığını biliyoruz – muhtemelen yüz milyarlarca. Ama soru şu ki, orada kaç tane Dünya var? NASA bilim adamları, güneş sistemimizin dışında Dünya benzeri gezegenleri aramak için çok çalıştılar ve hatta birkaç tane buldular. İşte bilim insanlarının aradıkları, onları nasıl bulduğumuz ve bunun neden önemli olduğu.
Gezegenleri Dünya’ya Benzer Yapan Nedir?
“Dünya benzeri” gezegenlerden bahsetmek kolay, ama bu tam olarak ne anlama geliyor? Hadi parçalayalım. Dünya, yıldızımızın “yaşanabilir bölgesi” olarak adlandırılan yerdedir – yıldızımıza, suyun yüzeyde donmayacağı kadar yakındır, ancak kaynamayacağı yere yeterince uzaktır. Gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunması için yıldızımızdan mükemmel bir mesafe .
Ancak karmaşık olan şey, Dünya’nın güneşten uzaklığı ile yıldızlarından aynı uzaklıkta olan gezegenleri arayamayız. Yıldızın sıcaklığı önemli bir faktördür. Yıldız güneşten daha soğuksa – örneğin bir kırmızı dev – gezegenin yaşanabilir bölgede olması için yıldızına çok daha yakın olması gerekir.
Gökbilimciler ayrıca Dünya’ya benzer bir bileşime sahip, kayalık gezegenleri de ararlar. Jüpiter gibi çok sayıda gaz devi ve Neptün gibi buz devleri bulduk, ancak yıldızının yaşanabilir bölgesinde kayalık bir gezegen bulmak çok önemli.

Dünya benzeri nasıl buluruz?
Ama bunu nasıl yapacağız? Araştırmacılar aslında ötegezegenleri nasıl keşfeder?
NASA’nın bir gezegen avcısı uzay aracı olan Transit Exoplanet Survey Satellite (TESS) var. TESS’ten önce , 2018’de yakıtı bitene kadar birçok ötegezegen keşfeden Kepler uzay aracı vardı.
TESS, gökyüzümüzdeki en parlak 200.000 yıldızı inceleyerek çalışır. Yaklaşık bir ay boyunca kamerasını gökyüzünün bir bölgesine yönelterek bir yıldızın parlaklığında herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakar.
Yıldızlar yerden gece gökyüzünde nasıl görünseler de, aslında uzayda parlamazlar. Parlaklıkları sabittir. Bu “parıldama” etkisi, Dünya atmosferinin bir sonucudur. Bu nedenle, TESS bir yıldızın parlaklığındaki değişiklikleri tespit ederse, bunun nedeni geçiş olabilir – Dünya’dan görüldüğü gibi bir yıldızın önünden geçen ve ışığının küçük bir miktarını engelleyen bir gezegen.
TESS olası bir geçiş tespit ettiğinde, yıldızı kataloglar. Bilim adamları daha sonra bir dış gezegenin varlığını doğrulamak veya çürütmek için verileri gözden geçirir. (Bir yıldızın parlaklığının değişmesinin başka sebepleri olduğunu da not etmek önemlidir – yaşamının farklı bir aşamasına giriyor olabilir veya onu bizim bakış açımızdan geçici olarak karartan tozu dışarı atıyor olabilir ).
Kaç Adet Dünya Var?
Bilim adamlarının yıllardır sorduğu soru, aslında kaç tane Dünya benzeri gezegen olabilir? Sonuçta, sadece Jüpiter benzeri büyük gezegenler buluyormuşuz gibi görünüyordu. Ancak bunun iyi bir nedeni var: Bu gezegenler, daha küçük kayalık gezegenlerden çok daha büyük ve tespit edilmesi daha kolay.
Gerçek şu ki, gökbilimciler dışarıda milyarlarca Dünya olabileceğini düşünüyorlar. Kepler projesinde görev yapan bilim insanı ve California Üniversitesi’nden astronom Natalie Batalha, Kepler uzay aracı sayesinde çoğu yıldızın gezegenleri olduğunu bildiğimizi söylüyor. Ayrıca, dışarıda büyük gezegenlerden daha fazla iç, kayalık gezegen olduğunu da biliyoruz.
Dr. Batalha NASA açıklamasında, “Her yıldızın en az bir gezegeni olduğunu ve on milyarlarca potansiyel olarak yaşanabilir, Dünya boyutunda gezegen olduğunu öğrendik” dedi. Bu, içlerinden birinin yaşam barındırabileceği anlamına gelebilir mi? Kesinlikle mümkün.
- toi-1231-b
- Dünya benzeri gezegenler
- Yaşanabilir gezegenler
- dünya’ya benzeyen gezegen son dakika
- Kepler-452b
- Kepler gezegeni
- Güneş sisteminde Dünya’ya en çok benzeyen gezegen
- Aşağıdaki gezegenlerden hangisi bir yönüyle Dünya ile
Derin Uzaydaki Yaşamsal Bölgeler
Dünya Benzeri Gezegenler Başlıklı yazımızı beğendiniz mi? İçeriği beğendiyseniz Yan tarafta bulunan paylaşım butonlarına tıklayarak arkadaşlarınıza Dünya Benzeri Gezegenler konusunu paylaşarak keyifli bir makale okumalarını sağlayabilirsiniz!