Favori Sağlık

Diş Çektirme Korkusu

Kişinin diş hekimi ile geçmiş yaşantıları bu korkuyu olabildiğince etkilemektedir. Genellikle diş doktoru korkusu kişinin ağrılı bir tedavi yaşamasından sonrasında ortaya çıkar. Bunun yanı sıra diş hekiminin tedavi almaya gelen kişiye yaklaşım biçiminin de tedaviye duyulan korkuda etkili olduğu bilinmektedir. Kişinin kendi deneyimlerinin bu korkuya niçin olmasının haricinde bilvasıta olarak bir başkasından duyduğu ya da gözlemlediği negatif yaşantılar gene kişiyi bu negatif öğrenmeye maruz bırakacaktır. Diş doktoru korkusu sadece diş hekimi, ağrılı tedavi, öğrenilmiş ya da bilvasıta yoldan edinilmiş deneyimler nedeni ile gelişmez. Kişi beyaz önlük, deva kokusuveya tıbbi uygulamanın olduğu mekânlardan da negatif etkileniyor olabilir.

Dişçi Korkusu Olan Kişilere Tavsiyeler Nelerdir?

Dolayısıyla dişçi fobisi şeklinde de adlandırılan bu vaziyet maalesef kişilerin ağız ve diş sağlığını tehlikeye atması anlamına geliyor. Peki, dentofobiye haiz olan kişilerde bu korku niçin oluşuyor? Diş hekimine gitme korkusunda diş hekimlerinin bir görevi var mı? Bu hususları da ayrıntılı bir halde ele alacağız. Ancak öncesinde dişçi korkusunun iyi mi yenileceğine değinmekte yarar olacaktır.

Diş Çektirme Korkusunu Yenmede Diş Hekimin Önemli Rolü

Maalesef diş hekimlerinin hastalarına karşı olan yaklaşımları dişçi korkusu yaratabiliyor ya da mevcud korkunun tetiklenmesine niçin olabiliyor. Diş hekiminin hastasına alakalı ve anlayışlı yaklaşması, tedaviden korkan hastalar olduğunda tedaviye adım atmak noktasına telaşlı davranmaması, hastanın bütün sorularını ayrıntılı bir halde yanıtlaması özetle daha alakalı bir tavır içinde olması hastaları da çok ciddi miktarda rahatlatıyor. Bu nedenle dentofobi konusu ile alakalı diş hekimlerinin tasarruf ve davranışlarının son aşama mühim bulunduğunun altını çizmek gerekir.

Diş Çekimi Ağrısı Kaç Gün Sürer?

Dişime kanal tedavisi yapilacak ama dis kökü iltihaplı oldugundan anestezi işe yaramiyor. Dişçim ise meydana getirecek birsey olmadigini, aci cekmem gerektigini soyluyor. Kanal tedavisinde acı cekmek mecburi mudur ?

Diş çekimi sonrası, diş etinde ayrılma ve boşluk oluştuğu için muayyen bir müddet yeme içme yapılmaması öneri ediliyor. Bölgenin hassasiyetinin geçmesi, kanamanın durması için minimum 4 saat rastgele bir yiyecek-içecek katılması zararlıdır. Özellikle çay içilmesi yasaktır. Diş çekilen bölge sıcak ve soğuğa aşırı duyarlı olacağı için,hem ağrıyı artıracak hem de enfeksiyon riski oluşturacaktır.

Diş Hekimi Korkusu Nasıl Yenilir? Başlıklı videoyu izleyebilirsiniz.

Daha önce Diş hekimi korkusu yaşadınızmı ?

Bir Yorum

  1. Ağrı merkezden ben Ali. Selam herkese bu web sitesi valla ilgi uyandırıcı, sağolun 28-10-2022 04:19:56

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu