Favori Sağlık

Depresyon belirtileri nelerdir?

Ruh sağlığı konusu önemli bir konudur. İster kendi başınıza mücadele ediyor olun, isterse de olan birini tanıyor olun, depresyon belirtilerini ve onlar hakkında ne yapmanız gerektiğini anlamak yardımcı olabilir.

Ruh sağlığınıza dikkat etmek, yaşamın önemli bir parçasıdır. Son birkaç on yılda, zihinsel sağlığımızın ne kadar önemli olduğunu takdir etmeye başladık ve onu değerlendirme ve koruma konusunda daha iyiyiz. Ancak bunu yapmak her zaman kolay değildir. Daha derin bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olmak için, depresyon belirtilerinin neler olduğuna bir göz atacağız.

Bu belirtilere bakmanın yanı sıra, depresyonun gerçekte ne olduğunu, neden olduğunu, insanları nasıl etkilediğini ve onu nasıl tedavi edebileceğimizi de keşfedeceğiz. İster sizi, ister tanıdığınız birini etkilesin, anlaşılması gereken bir konu.


depresyon nedir?

Depresyon genellikle yanlış anlaşılan bir durumdur. İnsanlar bazen bir şeye üzüldüklerinde ‘Şu anda çok moralim bozuk’ gibi ifadeler kullanıyorlar. Ve tabii ki hepimizin biraz üzgün, mutsuz veya bıkmış hissettiğimiz günleri vardır. Bununla birlikte, bu durumların hiçbiri depresyonu tam olarak tanımlamaz. Bir dizi farklı semptomu olan  tıbbi bir durumdur .

Depresyon, uzun süre hissetme, düşünme ve hareket etme şeklinizi etkileyen bir duygudurum bozukluğudur. Bir kişinin bağlantısının kopmuş hissetmesine, sevdiği şeylere olan ilgisini kaybetmesine ve işte veya evde iş görme şeklini etkileyebilir.

Kısa bir tarihçe

Bazı insanların iddia edebileceğinin aksine, depresyon uzun yıllardır var. Bunu nispeten yakın bir zamanda anlamamıza rağmen, durum insanlık tarihi boyunca ortaya çıktı. 

Depresyon tarihinin kökleri M.Ö. ikinci binyıla kadar uzanır. Eski Mezopotamyalılar, bunun iblislerin neden olduğu ruhsal bir durum olduğuna inanıyorlardı. Eski Romalılar ve Yunanlılar hastalığa, nesiller boyu sürecek bir isim olan ‘melankoli’ adını verdiler. Bunu vücut sıvılarındaki (o zamanlar mizaç olarak bilinen) bir dengesizlikten sorumlu tuttular. 

Antik çağlardaki tedaviler, barbarca olanlardan diyet, egzersiz ve terapötik yöntemler gibi daha pratik olanlara kadar çeşitlilik gösteriyordu. Ne yazık ki, Orta Çağ’da durum bir kez daha manevi alana yerleştirildi. Birçok akıl hastalığında olduğu gibi, iblisler, cadılar ve şeytanlar suçlandı ve şeytan çıkarma, yakma ve boğulma uygulandı. 

18. ve 19. yüzyıllar genellikle daha iyi değildi. Depresyon ve bundan muzdarip olanlar, toplumdan uzak durulması ve izole edilmesi gereken bir şey olarak muamele gördü. Ancak 1800’lerin sonlarına doğru tutum yumuşadı ve bilim cevaplar bulmaya başladı. 

1900’ler boyunca psikoloji ve tıp, depresyon anlayışımızı hızla değiştirdi. Düşünceler, davranışlar ve biyolojik faktörlerin tümü hastalığa bağlandı. Tanımlarımız ve tedavilerimiz de değişti ve artık depresyonu her zamankinden daha iyi anlıyor ve ona yaklaşıyoruz.

depresyon türleri

Birkaç farklı depresyon türü vardır . Farklılıkları anlamak, hastalığı en etkili şekilde tanımlamayı ve tedavi etmeyi kolaylaştırabilir. Genellikle, çeşitli tipler semptomlara ve ciddiyetine göre anlaşılır:

  • Klinik depresyon . Bu, bir doktor depresyon teşhisi koyduğunda kullanılan terimdir. Hafif, orta veya şiddetli olarak etiketlenen depresif dönemleri içerebilir. 
  • Tekrarlayan depresif bozukluk . En az iki depresyon atağı geçirenlerin bu duruma sahip olduğu söylenir. 
  • Reaktif depresyon . Bu terim, bir kişinin hayatındaki yas gibi zor olaylar bir depresif dönemi tetiklediğinde kullanılır. 
  • distimi _ İki yıldan fazla süren sürekli, hafif depresyon yaşayanların, bazen kronik depresyon olarak bilinen bu bozukluğa sahip oldukları söylenir. 
  • Bipolar bozukluk Bu, depresyondan farklı bir bozukluktur ve daha önce manik depresyon olarak biliniyordu. Bipolar bozukluktan muzdarip olanlar, depresyon dönemlerinin yanı sıra aşırı mutluluk yaşarlar.
  • Doğum öncesi veya doğum sonrası depresyon . Yeni ebeveynler (hem erkekler hem de kadınlar) bir çocuğun doğumundan sonra doğum sonrası depresyon yaşayabilir . Hamilelik sırasında ortaya çıktığında, doğum öncesi veya doğum öncesi depresyon olarak bilinir. 
  • Mevsimsel afektif bozukluk (SAD) . Bazı insanlar belirli mevsimlerde, genellikle kışın depresyon yaşarlar.
  • Psikotik depresyon Bazı durumlarda, depresyon bölümleri o kadar şiddetlidir ki, hasta psikoz olarak bilinen halüsinasyonlar veya sanrılar yaşar.

Depresyon ve kaygı

Anksiyete ve depresyon, Birleşik Krallık’ta en yaygın ruh sağlığı koşullarından ikisidir. İkisi arasında benzerlikler olsa da ayrı hastalıklardır. Semptomların çoğu, özellikle uyku sorunları, konsantrasyon ve yorgunluk gibi şeyler söz konusu olduğunda örtüşür. Her iki rahatsızlıktan da mustarip olduğunuzu düşünüyorsanız, doğru teşhis için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Kaç kişi var?

Depresyon dünyadaki en yaygın ruhsal bozukluklardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü , dünya çapında 264 milyondan fazla insanın bir şekilde muzdarip olduğunu tahmin ediyor ve bu da onu dünya çapında engelliliğin önde gelen nedeni yapıyor. Depresyondan muzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız , çevrimiçi bir depresyon testi yapabilirsiniz.

Birleşik Krallık’ta 2014 yılında yapılan bir araştırma , nüfusun %19,7’sinin depresyon veya anksiyete belirtileri gösterdiğini gösterdi. Kadınlarda ve kızlarda sayılar erkeklerden ve erkeklerden daha yüksekti, bu hastalıkta sıklıkla görülen bir eğilimdir. 

İngiltere’deki rakamlar ayrıca, sosyal eşitsizlik, ayrımcılık, sosyal dışlanma ile karşı karşıya kalanların yanı sıra travma yaşayan veya fiziksel sağlıkları farklı olan kişilerin ruh sağlığı sorunları yaşama riskinin genellikle daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Depresyona ne sebep olur?

Depresyon karmaşık bir durumdur ve genellikle yanlış anlaşılan bir durumdur. Popüler inanç, genellikle depresyon için yararsız bir takım nedenler önermektedir. Her şeyin ‘aklında’ olduğu veya ‘sadece üstesinden gelebileceğin’ bir şey olduğu fikri özellikle zarar vericidir. 

Gerçekte, depresyona neden olabilecek birkaç faktör vardır. Dahası, iki kişi benzer belirtiler gösteriyor olsa da nedenleri (ve tedavileri) tamamen farklı olabilir. Depresyona neyin sebep olduğuna dair ayrıntılı bilime dalmayacağız. Bunun yerine, katkıda bulunan bazı faktörlerin temelleri şunlardır: 

  • Beyin : Beyin, ruh halimizi ve duygularımızı bir dizi farklı kimyasallar, sinir bağlantıları ve diğer devreler aracılığıyla düzenler. Belirli bölgeler, farklı ruh halleri ve işlevlerden sorumludur. Anlayışımız sınırlı olsa da, beynin çeşitli bölgelerinin belirli depresyon semptomlarından sorumlu olabileceğine inanılıyor. 
  • Nörotransmiterler: Nörotransmiterler, sinir hücrelerinin iletişim kurmasına yardımcı olan kimyasallardır. Beyin hücreleri, hafıza ve duygu gibi çeşitli işlevleri dengeli ve çalışır durumda tutmak için bu kimyasalları üretir. Serotonin, dopamin ve diğerleri gibi kimyasalların dengesizliği bazı depresyon biçimlerinden sorumlu olabilir. 
  • Genler : Genlerimiz beynimiz ve ruh halimiz dahil olmak üzere vücudumuzun her yerini kontrol eder. Genetik olarak depresyona karşı savunmasız olanlar, stres ve düşük ruh hali yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelebilir. Depresyon ve bipoların sıklıkla ailelerde görüldüğünü biliyoruz. 
  • Yaşam olayları : Genleriniz, strese karşı ne kadar hassas olduğunuzu etkiler ve stresli olayların tetiklediği kimyasal reaksiyonlar, sonuç olarak depresyon ve anksiyetenin gelişmesi anlamına gelebilir. 
  • Tıbbi sorunlar : B12 vitamini eksikliğinden kansere kadar bir dizi tıbbi sorun depresyonla ilişkilidir.
  • İlaçlar : Benzer şekilde, steroidler ve tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar da yan etki olarak depresyona neden olabilir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyon belirtileri, bazen tespit edilmesini zorlaştırabilen birçok biçimde ortaya çıkar. Dahası, bazı semptomlar diğer tıbbi rahatsızlıklarla bağlantılı olabilir, bu da semptomları daraltmanın zaman alabileceği anlamına gelir. Aşağıda daha ayrıntılı olarak ele aldığımız gibi, genellikle hem fiziksel hem de zihinsel depresyon belirtileri vardır:

Fiziksel işaretler

Bir kişiyi genellikle bitkin ve keyifsiz hissetmesine neden olabilecek birkaç yaygın fiziksel depresyon belirtisi vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:  

  • Yorgunluk ve uyku sorunları . Bazı insanlar depresyondayken uykuya dalmayı daha zor bulurken, diğerleri çok fazla uyur. Çok fazla dinlenseniz bile düşük enerji ve yorgunluk hissi de yaygındır. 
  • Kilo ve iştahtaki değişiklikler . Bazı insanlar için bu belirti, daha az aç hissetmeleri ve kilo vermeleri anlamına gelebilir. Diğerleri için yemek yemeyi bırakamazlar ve kilo alırlar. Yine, bu genellikle enerji eksikliği ile bağlantılıdır. 
  • Normalden daha yavaş hareket etmek veya konuşmak . Depresyonun bir diğer yaygın belirtisi, insanların zihinlerinde ve bedenlerinde ‘yavaşlamış’ gibi hissetmeleridir.
  • Ağrılar ve ağrılar . Depresyonda olan insanlar genellikle acıyı daha fazla hissederler ve buna daha az tolerans gösterirler. Bazı insanlar ayrıca ağrıyan sırt veya kaslardan muzdariptir. 
  • Libido kaybı (cinsel dürtü) . Depresyonu olan bazı insanlar sekse olan ilgilerini kaybederler. Dahası, bazı depresyon ilaçları cinsel dürtüyü azaltabilir.
  • Adet döngüsündeki değişiklikler . Depresyon, üreme sistemiyle bağlantılı bazı hormonların seviyelerini değiştirebilir. Bu, yumurtlamayı geciktirebilir veya durdurabilir, yani adet gecikmesi veya hiç adet olmaması anlamına gelir.

Psikolojik işaretler

Depresyonun zihinsel belirtileri söz konusu olduğunda, bu duygular genellikle uzar ve iki haftadan fazla sürer. Semptomlar şunları içerir: 

  • Düşük ruh hali ve üzüntü. Çoğu zaman, insanlar görünürde bir sebep olmaksızın kendilerini üzgün, moralsiz ve genellikle üzgün ve tükenmiş hissederler. 
  • Umutsuzluk duyguları. İnsanlar genellikle bu duyguların ve durumun daha iyiye gitmeyeceğini hissederler. 
  • Kendine güvensiz. Değersizlik ve özeleştiri duyguları yaygındır. 
  • Ağlamaklı, suçlu veya sinirli hissetmek . Bu belirtiler genellikle kişiden kişiye değişir, ancak sinir bozucu ve üzücü olabilir. 
  • Motivasyon veya ilgi kaybı. İnsanların hobiler ve eğlenceler gibi genellikle zevk aldıkları şeyleri önemsemeyi bırakmaları yaygın bir durumdur. 
  • Karar vermede zorluk. Bu semptom bazen odaklanma, konsantre olma ve bir şeyleri hatırlama sorunlarına eşlik edebilir. 
  • Kaygı _ Korku ve panik duygularının yanı sıra yarışan düşünceler ve ruminasyon.
  • Kendine zarar verme düşünceleri . İntihar veya kendine zarar verme düşünceleri yaşayanlar yardım aramalı ve güvendikleri biriyle konuşmalıdır.

Depresyonun etkileri nelerdir?

Tedavi edilmediğinde, depresyon bir kişinin hayatının birçok alanını etkileyebilir. Depresyon belirtilerinde de gördüğümüz gibi, kişinin yaşayabileceği hem fiziksel hem de psikolojik belirtiler vardır. Yine de bu hastalığın insanları etkileyebileceği başka yollar da vardır:

Fiziksel etkiler

Uzun süreli ve tedavi edilmemiş depresyondan muzdarip insanlar, sağlıkları üzerinde birçok olumsuz etki riski altında olabilir. Bunlar genellikle hastalığın ciddiyetine ve süresine bağlıdır, ancak şunları içerebilir: 

  • Artan kalp hastalığı riski . Depresyondaki bir kişinin sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapması genellikle daha zordur. Kötü beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzı, kalp hastalığı ile ilişkili risk faktörleridir. Dahası, bazı araştırmalar, depresyonu olan kişilerin kalp hastalığı geliştirme riskinin arttığını öne sürüyor. 
  • Kötüleşen sağlık koşulları . Halihazırda kronik (devam eden) hastalıkları olanlar, depresyona girdiklerinde semptomların kötüleştiğini görebilirler. 
  • Enflamasyon _ Araştırmalar, depresyon, iltihaplanma ve bağışıklık sistemindeki değişiklikler arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Depresyonu olanların hassas bağırsak sendromu (IBS), tip 2 diyabet ve artritten muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Ancak, neden ve sonucun nerede olduğu belli değil. 

Sosyal etkiler

İnsanların depresyondan muzdarip olduğu yerler sadece fiziksel, duygusal ve psikolojik alanlar değildir. Semptomların çoğunun bir kişinin hayatı üzerinde daha geniş sonuçları olabilir: 

  • Evde ve işte zorluklar . Depresyon, bir kişinin dikkatinin dağılmasına, dikkatinin dağılmasına ve evde ve işte bazı temel görevlerle mücadele etmesine neden olabilir. Bu, kişisel ve profesyonel ilişkileri zorlaştırabilir. 
  • Sosyal ortamlardan ve arkadaşlarla temastan kaçınmak . Motivasyon kaybının yanı sıra üzüntü duygularıyla, depresyonu olan kişiler sosyal ortamlarda arkadaşlarıyla vakit geçirmekten kaçınabilirler. 
  • İlgi alanlarını ve hobileri ihmal etmek . Daha önce eğlenceli olan aktiviteler, ödülsüz ve keyifsiz hissettirir, yani yol kenarına düşerler. 
  • Riskli davranış şansı artar . Depresyonla mücadele eden kişilerin, ağrıyı azaltmak için riskli davranışlarda bulunma olasılığı daha yüksek olabilir. Aşırı içki, uyuşturucu kullanımı, güvenli olmayan seks ve kendine zarar verme rapor edilmiştir. 

COVID-19 sırasında depresyon

Araştırma uzun zamandır kronik stres ve depresyon arasında bir bağlantı kurmuştur. Koronavirüs pandemisinin ortasında, birçok insan başa çıkmakta zorlanıyor. Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yapılan bir ankete göre , Birleşik Krallık’taki yetişkinlerin yaklaşık %20’si, pandeminin Haziran ayında bir tür depresyon yaşıyordu. Bu oran, öncekinin neredeyse iki katı. 

Açıkçası, birçok insan için zor bir zaman. Bu nedenle, ruh sağlığınıza ve esenliğinize dikkat etmek hiç bu kadar önemli olmamıştı . İki haftadan uzun süredir depresyon belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuzdan yardım almalısınız. 

Gençlerin moral bozukluğunu ve depresyonu yönetmelerine yardımcı olmak bu dönemde özellikle önemlidir. Kargaşa ve günlük yaşamdaki değişim, gençlerin ruh sağlığının özellikle savunmasız olabileceği anlamına geliyor.

depresyon nasıl tedavi edilir

Depresyon sadece bir tıp uzmanı tarafından teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, hastalığı tedavi ederken yaygın olarak kullanılan bazı yaklaşımları bilmek her zaman yararlıdır. Genellikle tedavi süreci kendi kendine yardım, terapi ve/veya ilaç tedavisinin bir kombinasyonudur. 

Çoğu zaman, kesin tedaviler depresyonun şiddetine ve belirtilerine bağlıdır. Bunlar şunları içerebilir:

kendi kendine yardım

Hafif semptomları olanlar için, bir pratisyen hekim semptomların düzelip düzelmediğini görmek için dikkatli bir bekleme süresi önerebilir. Bu süre zarfında duygularla konuşmak, egzersiz gibi şeyler yardımcı olabilir. NHS ayrıca yardımcı olabilecek birkaç akıl sağlığı uygulamasını da listeler .

Konuşma terapileri

Bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve danışmanlık gibi tedaviler genellikle hafif ila orta şiddette depresyonu olanlar için faydalıdır. Bu terapiler genellikle düşünce kalıplarını ve davranışları ele almayı ve anlamayı içerir. Kişilerarası terapi (IP) gibi bazı yöntemler daha çok ilişkilere ve iletişime odaklanır.

İlaç tedavisi

Antidepresanlar, orta ila şiddetli depresyon semptomlarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır. Doktorlar, çeşitli semptomların üstesinden gelmeye yardımcı olması için bu tabletleri reçete eder ve dozaj ve uzunluk açısından farklılık gösterir. Birçok farklı türü mevcuttur.

Birden fazla tedavinin bir arada uygulanması

Bazı kişiler için, bir GP yukarıda listelenen tüm tedavilerin bir kombinasyonunu önerebilir. Çoğu zaman, antidepresanlar ve CBT birlikte tek başına olduğundan daha etkilidir.

Depresyonu olan birine nasıl yardım edilir

İnsanlar genellikle depresyonda olan bir arkadaşa veya sevdiklerine nasıl yardım edebileceklerini merak ederler. Ne yapılması gerektiğini veya acı çekenlere neyin yardımcı olduğunu bilmek her zaman kolay değildir. İçgüdünüz tavsiye vermek veya onları ‘düzeltmeye’ çalışmak olabilir. Ancak, bu yaklaşım özellikle yararlı değildir. Unutmayın, depresyon genellikle tıbbi yardım gerektiren ciddi bir hastalıktır. 

Depresyondan muzdarip birini doğrudan tedavi edemeseniz de, savunmasız olduklarında onlara destek olabilirsiniz. Denemek isteyebileceğiniz birkaç şey var:

Onlar için orada ol

Arkadaşınızın veya sevdiğiniz kişinin onları dinlemenize ihtiyacı olabilir. Onlar için endişelendiğinizi, depresyon belirtilerini fark ettiğinizi ve ihtiyaç duyarlarsa sizinle konuşabileceklerini söyleyebilirsiniz. Baskıcı olmayın, ancak isterlerse duygularını paylaşmaları için onu teşvik edin. Yargılayıcı olmayan bir şekilde dinleyin ve onların deneyimlerini sizinkiyle karşılaştırmayın. Bunun yerine, empati gösterin ve duygularını onaylayın.

Yardım bulmalarına yardımcı olun

Yardım aramak için adım atmak her zaman kolay değildir, özellikle de kişi motivasyonsuz ve çaresiz hissediyorsa. Doktor randevusu alma ve tedavi arama konusunda onlara destek olmak isteyebilirsiniz. Benzer şekilde, özellikle zor buldukları bazı günlük görevlerde yardımınıza ihtiyaç duyabilirler. Arkadaşınızın veya sevdiğiniz kişinin orada olduğunuzu bildiğinden emin olun, ancak yalnızca tekliflerinizi yerine getirebileceğinizden eminseniz.

Onları dahil edin

Arkadaşınızı, eskiden zevk aldıkları olağan sosyal aktivitelere davet ettiğinizden emin olun. Gelmeleri için baskı yapmayın, bunun yerine canları istediğinde her zaman hoş karşılandıklarını bilmelerini sağlayın. İyileşmeye giden yol bazen biraz zaman alabileceğinden, depresyonu olan birine yardım ederken sabır çok önemlidir. Onlarla hayal kırıklığına uğramamaya çalışın ve onları sosyal çevrenizle döngüde tutun.

Daha fazla bilgi edin 

Bu durumu anlamak, depresyon belirtilerini fark etmenize ve değer verdiğiniz insanlara daha yardımcı olmanıza yardımcı olabilir. İster kaygı ve depresyon kurslarımızdan birini alarak, ister daha fazla bilgi sağlayabilecek kuruluşlar bularak, daha fazla öğrenmek her zaman yardımcı olabilir.

Yardım almak

Siz veya bir yakınınız depresyon belirtileri gösteriyorsa, yardımcı olabilecek pek çok kaynak ve kuruluş vardır. Unutmayın, önce profesyonel tıbbi tavsiye almak önemlidir. Aşağıdaki yerlerden bazılarına da göz atabilirsiniz: 

  • Acil yardım için, İngiltere’dekiler NHS acil ruh sağlığı yardım hattını bulabilirler .
  • Akıl , ruh sağlığı hakkında bilgi ve destek sağlamaya yardımcı olabilir.
  • YoungMinds , gençlere ruh sağlığı desteği sunan bir kuruluştur.
  • Bipolar UK , bipolar bozuklukla yaşayan insanlara yardım eden bir yardım kuruluşudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu